Brinemo o vama tijekom pandemije.

KOSA I VLASIŠTE

Alopecija ili opadanje kose najčešće se pojavljuje kao sastavni dio procesa starenja na koji genetska predispozicija ima značajan utjecaj, no brojni su i vanjski te zdravstveni uzročnici gubitka kose i potpune ili djelomične ćelavosti. Do gubitka kose dolazi zbog zdravstvenog stanja organizma i hormonalnih promjena, potom zračenja, ili uslijed iznimno stresanog događaj i restriktivnih dijeta što podrazumijeva nedovoljan unos kvalitetnih nutrijenata kroz duži vremenski period. Gubitak kose u prednjem dijelu tjemena, posebice kod žena, može se pojaviti i zbog čestog i snažnog zatezanja kose prema natrag zbog nošenja konjskog repa i pletenica i u tim slučajevima govorimo o trakcijskoj alopeciji.
Ukoliko je ćelavost zahvatila zaliske ili područje krune, i kod muškaraca i žena, tada govorimo o androgenetskoj alopeciji. Najbolje, trajno i bezbolno rješenja je presađivanje kose FUE metodom. Transplantacija kose FUE metodom operacija je koja se obavlja pod lokalnom anestezijom, bez vidljivih tragova, tijekom koje se folikuli vlasi preuzimaju s dijela tjemena gdje je kosa gusta i presađuju na područje alopecije. Detaljnije o ovoj uspješnoj metodi presađivanja kose pogledajte na TRANSPLANTACIJA KOSE.
Koji je uzrok vašem gubitku ili stanjivanju vaše kose moći ćemo utvrditi tek nakon pregleda. Doktorica Vana Kljaković Gašpić poseban je interes tijekom karijere posvetila trihologiji, odnosno bolestima i stanjima vlasišta i samoj transplantaciji kose stoga možete biti sigurni da je Poliklinika Nova najpouzdaniji centar za liječenje oporavak vlasišta i transplantaciju kose.
PRP VLASIŠTA

PRP (Platelet-Rich Plasma) ili terapija krvnom plazmom je tretman tijekom kojeg vlastitu plazmu ubrizgavamo u vlasište pacijenta. Brojna istraživanja su pokazala da naše tijelo ima mogućnost regeneracije i upravo ovaj tretman spada u područje regenerativne medicine. Plazma je bogata trombocitima, leukocitima i brojnim faktorima rasta. To za posljedicu ima poticanje folikula dlaka na ubrzani rast, povećanje prokrvljenosti kože i opskrbe krvi oko samog folikula dlake te zadebljanje i povećanje volumena samih vlasi.
U poliklinici Nova preporučujemo PRP kao idealan tretman kod određenih vrsta gubitka kose (telogenog efluvija i dr.) te kod stanjivanja samih vlasi nakon porođaja ili uslijed starenja organizma.
Tretman traje do 30 minuta i sastoji se od tri koraka:

 • VAĐENJE krvi namijenjen PRP tretmanu. Izvadi se 11 ml krvi, što je jednako volumenu koji se uzima i pri rutinskim pretragama krvi.
 • CENTRIFUGIRANJE tijekom kojeg se u epruveti centrifugira desetak minuta na točno određenom broju okretaja čime dolazi do razdvajanja crvenih krvnih stanica od plazme.
 • UBRIZGAVANJE je posljednji korak kada se plazma bogata trombocitima, jako sitnim iglicama gotovo bezbolno, ubrizgava u kožu vlasišta.
 • Savjetuje se napraviti tri tretmana u razmaku od mjesec dana, a kasnije se novi porast kose održava s po jednim tretmanom svako šest mjeseci. Rezultat PRP tretmana je vidljivo smanjeno otpadanje kose, porast nove kose te zadebljanje postojećih vlasi. U konačnici, zahvaljujući PRP tretmanu vlasišta možete očekivati do 40% povećanje volumena kose.
  Važno je istaknuti i da je PRP tretman potpuno sigurna metoda kod koje ne postoje neželjene nuspojave te se kao takva može kombinirati s drugim metodama i lijekovima (transplantacijom kose, terapijom minoxidilom, vitaminima za rast kose i drugim). Kontaktirajte nas, dogovorite pregled u poliklinici Nova i savjetujte se s našom doktoricom Vanom Kljaković Gašpić o najboljem tretmanu, obzirom na stanje vaše kose i vlasišta.
  MEZOTERAPIJA VLASIŠTA

  Mezoterapija je metoda kojom se uz pomoć tanke igle u dublje slojeve kože vlasišta apliciraju revitalizirajući, aktivni sastojci, prvenstveno hijaluronske kiseline te vitamini i minerali. Poput ostalih, i ova terapija je individualna te ovisno o stanju vlasišta aplicira se određeni koktel hijaluronske kiseline, vitamina, minerala i antioksidativnih sredstva koji potiču folikule na rast te štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima pa na taj način tretman djeluje i preventivno. U poliklinici Nova koristimo mezoterapijske koktele renomiranog Europskog proizvođača Aestetic Dermal RRS, čiji su proizvodi u skladu s regulativama Europske unije.
  Mezoterapijom dubinski hranimo vlasište, poboljšava se prokrvljenost tjemena, folikule dlaka se potiče na rast što rezultira povećanjem volumena kose i zdravijim izgledom same dlake.
  Mezoterapija vlasišta preporuča se kao zaseban tretman ili u kombinaciji s drugim tretmanima za kosu ženama u menopauzi, kada uslijed hormonalnih promjena dolazi do povećanog ispadanja ili stanjivanja kose. Mezoterapija kose pokazala se učinkovitom i kod određenih vrsta gubitka kose uzrokovanih zdravstvenim problemima i / ili stresom općenito te kod osoba čija kosa postaje sve tanja uslijed starenja.
  Tretman traje do sat vremena. Kao i kod PRP metode, savjetuje se napraviti tri tretmana u razmaku od mjesec dana, a kasnije se novi porast kose održava sa po jednim tretmanom u razmaku od šest mjeseci. Rezultat mezoterapije je primjetno smanjenje otpadanje kose te porast nove kose i jačanje postojećih vlasi.
  Mezoterapija je potpuno sigurna metoda bez neželjenih nuspojava i može se kombinirati s drugim metodama i lijekovima (PRP tretmanom, transplantacijom kose, terapijom minoxidilom, vitaminima za rast kose i drugim). Kontaktirajte nas, dogovorite pregled u poliklinici Nova kod naše doktorice Vane Kljaković Gašpić dr. med, spec. dermatovenerologije koja je tijekom obrazovanja i karijere poseban interes posvetila bolestima i stanjima vlasišta.
  Plastična kirurgija
  Anti-aging tretmani
  Dermatologija
  Poliklinika Nova
  Poljička cesta 26d
  21000 Split
  Kako do nas?
  Berlin - Kurfürstendamm 134, Copenhagen-Vester Voldgade 8
  Poliklinika Nova d.o.o. MBS: 060400958 OIB: 86330879034 SJEDIŠTE: Poljička cesta 26d, 2100 Split OSNIVAČ – ČLAN UPRAVE: Vana Kljaković Gašpić NAZIV SUDA: Trgovački sud u Splitu, upisan pod brojem Tt-19/1271-2 DATUM UPISA: 06.11.2018. TEMELJNI KAPITAL: 20.000,00 kuna, uplaćen u cijelosti – Zagrebačka Banka d.d. IBAN: HR7723600001102759974 SWIFT_BIC: ZABAHR02

  © Copyright 2024 Poliklinika Nova - All rights reserved

  Top envelopephone-handsetscreencross