Brinemo o vama tijekom pandemije.

RJEŠENJE ZA AKNE U POLIKLINICI NOVA U SPLITU

13.01.2022, Poliklinika Nova

Poliklinika Nova vam donosi odgovor na brojna pitanja o aknama s kojima se suočava veliki broj ljudi u svijetu. Saznajte što su to akne i kako nastaju, na koji način razlikujemo tipove akni, postoji li lijek i kako ispravno njegovati kožu sklonu aknama. Pronađite rješenje za akne u Poliklinici Nova, u Splitu.

ŠTO SU AKNE?

Akne su najučestalija kožna bolest. Iako se generalno ne smatraju opasnima, znaju biti iznimno bolne te uzrokovati osjećaj nelagode. Većinom nastaju u pubertetu i adolescentskom periodu kod oba spola. U Polikliniku Nova, s ovim zdravstvenim problemom, se najčešće javljaju mladi između 15 i 25 godina. Često su pacijentice i žene u tridesetim i četrdesetim godinama, kod kojih akne najčešće nastaju zbog hormonskog disbalansa ili pretjerane upotrebe kozmetike. Poliklinika Nova – dermatološki centar u Splitu, destinacija je u kojoj vođenje brige o aknama možete prepustiti u iskusne ruke dr. med. Vane Kljaković Gašpić, specijalistice dermatovenerologije i dobiti najbolje rješenje za akne.

Specijalističkim dermatološkim pregledom u Poliklinici Nova, dr. Vana Kljaković Gašpić, ustanovit će klinički oblik akni i preporučiti rješenje za akne.

KAKO NASTAJU AKNE?

Nastanak akni se uglavnom vezuje uz pretjeranu proizvodnju hormona androgena. Prevelika količina ovog hormona potiče žlijezde lojnice na povećano stvaranje loja – sebuma koji se luči u folikule (kanale dlake). Zbog povećanog nakupljanja sebuma koji se miješa s odljuštenim stanicama kože kanal/folikul se začepi i nastaju potkožne akne.

KOJI SU TIPOVI AKNI?

Kako bi se moglo postići rješenje za akne, potrebno je postaviti ispravnu dijagnozu, odnosno definirati klinički oblik akni. Akne se razlikuju po boji, veličini i jačini same upale, a kategoriziramo ih u tri temeljna klinička oblika: acne comedonica, acne papulopustulosa i acne conglobata.

  • Acne comedonica je stručni medicinski termin za mitesere koji su najblaži oblik ove bolesti te predstavljaju uglavnom samo estetski problem koji se najčešće javlja na licu.
  • Acne papulopustulosa dijelimo na papule, pustule, nodule i ciste. Predstavljaju srednje težak klinički oblik koji se osim na licu, može javiti i na prsima i leđima. Zahtijevaju pregled dermatologa.
  • Acne conglobata su najteži oblik bolesti praćen brojnim komplikacijama. Ova klinička slika se češće javlja kod mladića nego djevojaka i podrazumijeva upalni proces koji zahvaća najdublje dijelove lojnih folikula i okolnog tkiva te pojavu tvrdih, bolnih i gnojem ispunjenih čvorova koji znaju dosegnuti veličinu lješnjaka. U ovakvim situacijama, 'ružni' i trajni ožiljci su česta pojava. Ako se upala ne tretira na vrijeme i bezrazložno odgađa, može se proširiti na cijelo tijelo.

ŠTO UTJEČE NA RAZVOJ AKNI?

Medicinska znanstvena istraživanja su pokazala kako i genetika ima utjecaj na razvoj akni. Velika je vjerojatnost da će dijete razviti sklonost aknama ako su oba roditelja nekada imali problema s aknama. Ipak, pored hormonalnih promjena i genetike koji se smatraju glavnim uzrocima nastanka akni, postoje određeni čimbenici koji mogu pridonijeti njihovom razvoju. Oni se smatraju tzv. 'okidačima' i među njih spadaju:

  • prehrana koja obiluje određenim ugljikohidratima i šećerima
  • pretjerana konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda
  • teška kozmetika i šminka koja uzrokuje začepljivanje pora na kože
  • pušenje duhanskih proizvoda
  • stres 
  • neredovita ili neadekvatna higijena lica.

Vrlo je važno znati kako se akne i prištići na koži ne smiju istiskati, jer to može potaknuti upalu i ostaviti trajne ožiljke.

KAKO SE LIJEČITI I KOJE JE RJEŠENJE ZA AKNE?

Način liječenja akni ovisi o tome u kojem je stadiju upalni proces. Osoba bi se trebala javiti specijalistu dermatologu u trenutku kad procijeni da je situacija postala ozbiljna i kada pažljivom njegom kože više ne može kontrolirati razvoj akni. Na specijalističkom dermatološkom pregledu, doktorica Vana Kljaković – Gašpić utvrdit će klinički oblik akni te propisati terapiju kako bi se postiglo najbolje rješenje za vaše akne. U terapiji se koriste topikalni preparati, i to oni na bazi retinoida, antibiotika, benzoil-peroksida, azelaične kiseline te njihove kombinacije. U težim kliničkim oblicima, osim topikalne terapije, ordiniramo i peroralnu terapiju, i to uglavno antibiotsku i/ili terapiju izotretinoinom. Navedene terapije se primjenjuju isključivo uz upute i kontrolu doktorice.

Specijalističkim dermatološkim pregledom, dr. Vana Kljaković Gašpić utvrdit će koje je najbolje rješenje za akne u vašem slučaju.

Koža je čovjekov najveći i najizloženiji organ i zbog toga je kontinuirana edukacija o dermatološkim problemima izuzetno važna. Ukoliko su akne problem s kojim se suočavate, javite nam se telefonskim pozivom na 021629020, putem WhatsApp-a na 0993608433,  online konzultacijama na web stranici ili putem naših društvenih mreža.

Podijeli

Iz iste kategorije

Poliklinika Nova
Šoltanska ul. 12
21000 Split
Kako do nas?
Berlin - Kurfürstendamm 134, Copenhagen-Vester Voldgade 8
Poliklinika Nova d.o.o. MBS: 060400958 OIB: 86330879034 SJEDIŠTE: Šoltanska 12, 2100 Split OSNIVAČ – ČLAN UPRAVE: Vana Kljaković Gašpić NAZIV SUDA: Trgovački sud u Splitu, upisan pod brojem Tt-19/1271-2 DATUM UPISA: 06.11.2018. TEMELJNI KAPITAL: 20.000,00 kuna, uplaćen u cijelosti – Zagrebačka Banka d.d. IBAN: HR7723600001102759974 SWIFT_BIC: ZABAHR02

© Copyright 2022 Poliklinika Nova - All rights reserved

Top envelopephone-handsetscreencross